- China heeft grote moeite om de coronpandemie onder controle te krijgen.
- Het land wil de uitrol van coronavaccins onder ouderen in het land versnellen, maar weigert nog altijd westerse mRNA-vaccins te gebruiken.
- De nationalistische trots van president Xi Jinping om te mikken op vaccins van Chinese bodem vergroot de coronaproblemen en wakkert kritiek op de overheid aan.
- LEES OOK: Protest tegen harde coronabeleid in diverse Chinese steden – met soms directe kritiek op president Xi Jinping
Nu er protesten in Chinese steden tegen het strikte coronabeleid zijn uitgebroken, belooft de regering van het land de uitrol van coronavaccins te versnellen. Zo zouden burgers beter tegen het coronavirus worden beschermd. Chinese functionarissen zeiden dinsdag dat China de uitrol van vaccins voor ouderen opvoert, aldus persbureau Reuters.
China heeft echter een groot probleem met zijn vaccinstrategie: onder leiding van de nationalistische president Xi Jinping weigert het land tot nog toe westerse mRNA-vaccins te gebruiken, zoals het Pfizer/BionTech- en het Moderna-vaccin. Die vaccins zijn voor kwetsbare groepen ouderen zeer effectief gebleken bij terugdringen van ernstige vormen van Covid-19.
China heeft tot nog toe echter vastgehouden aan coronavaccins van eigen bodem, maar die blijken veel minder effectief. Omdat China liever geen westerse vaccintechnologie wil gebruiken, is het voor het land ingewikkelder om een goed antwoord te formuleren op de pandemie.
Zonder effectieve bescherming van ouderen door coronavaccins zijn draconische lockdownmaatregelen nodig om de verspreiding van het virus in toom te houden. Dit beleid leidt echter tot steeds meer onvrede, uitmondend in demonstraties in grotere steden.
Demonstreren tegen de overheid is in het autocratische China iets zeer zeldzaams en brengt grote risico's mee voor de betrokkenen vanwege de extreme cybersurveillance waarmee de overheid burgers op microniveau volgt.
Bij de demonstraties van afgelopen weekend ageerden demonstranten tegen de vele restricties in het land, waarbij complete steden in lockdown moeten als er enkele infecties onder de bevolking zijn.
Lage vaccinatiegraad ouderen in China is het grote probleem
De lage vaccinatiegraad in China, met name onder ouderen, is de achilleshiel van de Chinese coronastrategie en noopt tot strikte coronamaatregelen.
Veel oudere mensen in China hebben zich niet laten vaccineren uit angst voor bijwerkingen. Ook zagen ze geen reden om het vaccin te nemen, aangezien het land lange tijd zeer lage aantallen besmettingen had.
China's grootste probleem zit bij de groep burgers van 80 jaar en ouder. Van die leeftijdsgroep is 59 procent slechts één keer gevaccineerd, blijkt uit data van de Chinese nationale gezondheidscommissie, aldus de BBC. Het gaat hierbij overwegend om vaccinaties met de Chinese coronavaccins Sinopharm en Sinovac.
Hoewel al geruime tijd duidelijk is dat de Chinese vaccins minder bescherming bieden tegen het coronavirus, weigert China nog altijd westerse vaccins in te zetten. Dat is extra problematisch omdat de Chinese vaccins vooral tegen de meer besmettelijke omikron-varianten van het coronavirus relatief weinig doen.
Amerikaanse gezondheidsexperts vertelden Insider dat de lockdownmaatregelen nieuwe coronagolven slechts vertragen. China zou deze extra tijd volgens hen moeten gebruiken om de vaccinatiegraad te verhogen.
"China verkeert in een zeer kwetsbare positie", zei Jennifer Nuzzo, directeur van het Pandemic Center aan de Amerikaanse Brown University School of Public Health. "Tenzij ze deze periode echt gebruiken om de bevolking te beschermen door middel van vaccinaties, zie ik niet hoe dit goed af zal lopen."
Duits advies aan China: gebruik westerse vaccins
Een Duitse regeringswoordvoerder suggereerde deze week dat China westerse vaccins zou moeten gebruiken om het hele proces te versnellen en het land tegen het virus te beschermen, meldde Politico eerder deze week.
Steffen Hebestreit, hoofdwoordvoerder van de Duitse regering, zei maandag tijdens een persconferentie in Berlijn dat China westerse mRNA-vaccins van BioNTech/Pfizer en Moderna zou moeten gebruiken. Deze vaccins zijn volgens hem essentieel gebleken voor het opheffen van lockdownmaatregelen in de meeste westerse landen.
"Misschien kunnen we na drie jaar pandemie concluderen dat Europa en Duitsland zeer goede ervaringen hebben met het toedienen van mRNA-vaccinaties", zei Hebestreit. Hij voegde eraan toe dat de Duitse bondskanselier Olaf Scholz "dit duidelijk heeft gemaakt" tijdens een recent bezoek aan de Chinese president Xi Jinping.